Kakao a čokoláda

Kdo rád mlsá, tak určitě nepohrdne šálkem kakaa nebo tabulkou čokolády. Ale je to správné, když se snažím pečovat o své tělo a žít zdravě? Odpověď zní ANO! Jednoznačně se nebojte sáhnout po kakau a hořké čokoládě. Proč?

Je čokoláda dobrá nebo špatná? Jak to s ní je? 

Není čokoláda jako čokoláda. Kakaové boby obsahují antioxidanty, které chrání náš organismus proti oxidačnímu stresu. Hořká čokoláda je plná důležitých minerálů, včetně železa, hořčíku, zinku, mědi a fosforu. Tyto minerály v našem těle podporují imunitu (zinek), mohou pomoci udržovat kosti a zuby zdravé (fosfor) a přispívají k lepší kvalitě spánku (hořčík).

Mimo tyto skvělé vlastnosti kakaové boby také zlepšuje fungování mozku a kognitivních funkcí zvýšením průtoku krve. Pravidelná konzumace kakaových bobů může snížit některá měřítka kognitivní dysfunkce související s věkem u starších osob.

Znáte ten pocit, když je vám mizerně a začnete v kuchyni pátrat po tabulce čokolády? Ano...kakaové boby díky antioxidantům, které snižují kortizol (stresový hormon), snižuje hladinu stresu a zlepšuje náladu. Někdy nás v životě trápí “bolavé srdce” a i na to máme skvělý lék! Hořká čokoláda je bohatá na flavanoly a to je obrovský zdravotní přínos pro naše srdce. Podporují produkci oxidu dusnatého, který uvolňuje cévy a zlepšuje průtok krve. To zase snižuje krevní tlak. A v neposlední řadě působí jako afrodiziakum. Fenylethylamin se označuje jako droga zamilovaných, která zvedá hladinu dopaminu a ten je přímo obsažen v čokoládě. Fenylethylamin se vyplavuje také například při setkání dvou lidí, kteří k sobě chovají sympatie.

Mýtus o čokoládě - Čím tmavší, tím lepší!? NE

Tmavé odstíny čokolády varují, že kakaové boby prošly chemickým zpracováním, tzv. ALKALIZACÍ, která zničí podstatnou část látek s pozitivním vlivem na vaše zdraví. 

Alkalizací přijde čokoláda (či kakao) o 60 až 90 % antioxidantů, které jsou známy i jako flavonoidy. Kakaové boby samy o sobě jsou jednou z nejzdravější a nejefektivnější superpotravin, které lze konzumovat. Jejich blahodárné účinky jsou zázračné, například působí jako antidepresivum, prevence rakoviny a srdečních chorob. Jako ve všem co se potravin týče, vždy záleží na způsobu zpracování a pěstování. 

Přílišná tmavost čokolád/kakaa (často až černost) je prokazatelným znakem, že čokoláda nebude příliš kvalitní. A navíc není tak zdravá, jak si myslíte. Máte pocit, že máte na čokoládu trochu alergii? Možná to bude tím, že patříte k citlivějším osobám. Dle ferpotravina.cz může: - "uhličitan draselný způsobovat citlivým osobám podráždění pokožky a záněty kůže na hlavě, na čele a na rukou."

Alkalizace = smrt antioxidantů, tělu prospěšných látek

Alkalizace kakaa (resp. kakaové hmoty) se provádí nejčastěji pomocí uhličitanu draselného, což je silně zásaditá látka. Díky němu dojde k potlačení kyselosti (neutralizaci), sníží se i hořkost, chuť se zvýrazní a vyhladí. Alkalizované čokolády chutnají v podstatě všechny stejně. Jenže výsledkem není jen to, že čokoláda výrazně ztmavne. Kdyby to byl jediný efekt, bylo by to skvělé a snad by ani nemělo smysl pěstovat výběrové kakaové boby. 

Pro velkou část masově vyráběných čokolád se používají kakaové boby nižší kvality. Jedná se o boby, které se sklízejí z kakaovníků, které byly vyšlechtěny s cílem co nejvyšších výnosů. Jsou to intenzivně pěstované plodiny, u kterých se klade důraz na kvantitu a obrovskou odolnost. A to si vezme svou daň na chuti. Boby jsou velmi kyselé, hořké, nemají dostatečně ušlechtilé chuťové vlastnosti. 

Jak tedy poznáme kvalitní a pro naše tělo nejzdravější kakao či čokoládu? 

Přírodní kakao není chemicky zpracováno, je výrazně světlejší. Je o něco kyselejší, nemá tak vyhraněné a výrazné chuťové kontury. Je ve většině případů vyráběno z výrazně lepších odrůd kakaových bobů. Ze špatných bobů by nebylo dobré a bylo by neprodejné.

U kakao se dle legislativy  musí vždy uvádět, zda je alkalizované nebo ne, však u čokolád to neplatí. Pokud na čokoládě není tato informace uvedená, je více než pravděpodobné, že kakaové boby prošli chemickým zpracováním (alkalizací), protože už jen z marketingového a prodejního hlediska, pokud tomu tak není, prodejce by se tím naopak chlubil, že jde o opravdu zdravou a kvalitní čokoládu a uvedl by, že jde o nealkalizovaný výrobek. 

Čtyři druhy čokolád, znáte je všechny? 

  • Hořká
  • Mléčná
  •  Bílá
  • Rubínová (Tu poprvé vyrobila švýcarsko-belgická firma v roce 2017 z rubínových kakaových bobů. Čokoláda má růžovou barvu a chutí připomíná lesní plody a není nijak dobarvovaná)

Hlavní přínosy konzumace kakaových bobů, kakaa a hořké čokolády?

Kakaové boby jsou bohatý zdroj minerálů, kromě hořčíku obsahuje také vápník, železo a zinek. Kromě toho kakaové boby obsahují theobromin, což je látka, která je podobná kofeinu a stimuluje centrální nervový systém.⁠⁠

  • Antioxidační účinky⁠
  • Vyšší obsah zdravých tuků (12%)⁠
  • Bohaté na polyfenoly a theobromin (nootropikum)⁠
  • Zdroj železa, zinku, hořčíku, draslíku, fosforu, mědi a vápníku
  • Pozitivní vliv na krevní tlak díky korekci hladiny oxidu dusnatého v krvi⁠
  • Antistresový účinek - kakao je zdrojem tryptofanu, který je prekurzorem serotoninu + zvyšuje vyplavování endorfinů⁠
  • Probiotické účinky⁠
  • Podpora metabolismu
  • Optimalizace hladiny cholesterol⁠
  • Naturální nootropikum a podpora dobré nálady⁠
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice⁠

Pokud chcete tedy opravdu zdravé mlsání, tak sáhněte vždy po nealkalizované hořké čokoládě s podílem minimálně 70% kakaa. Ale ne všem hořkost vyhovuje, a tak si dopřejme alespoň kvalitu, ať už nás přiláká jakýkoliv druh čokolády (bílá, mléčná, ruby či hořká). I nealkalizovaná čokoláda s nižším podílem kakaa má určitě množství zdravých látek, takže si tuto laskominu můžeme vychutnat bez výčitek. Osobně doporučuji vyhledávat přímo kakaové boby a čokolády od lokálních výrobců. Například u nás si můžete vychutnat zdravé mlsání v podobě chutných a víceprocentních čokolád z brněnské čokoládovny AJALA. Tato značka garantuje kvalitu a výrobu bez použití alkalizace a my jsme rádi, že víme, že Vám ji můžeme nabídnout.

Trocha nauky a historie na závěr

Theobroma cacao je odborný název kakaovníku. V překladu znamená „pokrm bohů“.

Aztékové věřili, že kakaové boby jsou darem od boha moudrosti. Boby měly tenkrát takovou hodnotu, že se používaly jako forma platidla. Pravé kakao má ale narozdíl od toho, co za kakao považujeme, velmi hořkou chuť. Původně byla čokoláda podávána pouze ve formě nápoje, který byl hořký a obsahoval koření jako například skořici a vanilku nebo kukuřičnou kaši. Například u tradičních jihoamerických indiánů. Věřilo se, že tento nápoj má afrodiziakální účinky, a že konzumentům dodává sílu. Kakao se dodnes také využívá v rámci různých kakaových ceremonií, neboť se má za to, že sbližuje a otevírá srdce. 

Polyfenoly, mezi nimi flavonoidy a flavonoly. Tyto cenné látky dělají z pravého kakaa superlátku v tom nejužším slova smyslu. Ostatně jejich hodnotu již nastínil i Johnny Depp v legendární roli Willyho Wonky.⁠

Můj osobní recept na homemade ceremoniální kakao

  • Kakaový prášek ze 100% kakaa
  • Hořká čokoláda (alespoň tři kostičky)
  • Mandlové, ořechové nebo ovesné mléko
  • Kokosové sladidlo nebo jiná náhrada sladidel
  • Černucha 
  • Celá skořice
  • Vanilka nebo vanilkový extrakt
  • Nové koření
  • Špetka soli

V rendlíku si předehřejte mléko a nasypte kakao, přidejte nadrobno nasekanou čokoládu (dle uvážení, kakao tím zhoustne) a přidejte všechny ingredience. Z koření stačí opravdu jen malinko. Například černucha a skořice jsou skvělé na správnou funkci zažívacího systému a podporují trávení. Se solí opatrně, nechcete mít kakao slané (i to už se mi stalo!), ale pouze solí podtrhnout chuť. Jakmile dojde kakao do bodu varu, máme hotovo. Přes sítko pak jen přecedíme do hrnečku a můžeme si užít dokonalý čas s horkým kakaem, které nakopne náš den!

Dejte nám vědět, zda vám chutnalo! My ho milujeme.



Zpět do obchodu